22 лип. 2023 р.

Що пропонують у новобудовах Києва в липні

Як відновлюється ринок новобудов столиці, що з цінами та пропозиціями

Best Realty
Бест ріелті

Коли мова заходить про ринок новобудов, перше що спадає на думку, то це два питання. Перше: що з ринком, чи відновилося будівництво, та друге: що із цінами. З одного боку - суттєве, інколи у два-три рази, зростання цін на будівельні матеріали має штовхати ціни вверх. З іншого - зниження попиту мало б рухати ціни донизу. Тому виходить, що девелоперам потрібно балансувати на тонкій грані між рентабельністю будівництва та невисоким попитом.

Отже, як виходять із ситуації забудовники? Що відбувається на ринку зараз? Як це не парадоксально звучить, але ринок рухається у різних напрямках. Деякі девелопери знижують ціни, а деякі навпаки - піднімають.

За даними інвестиційної компанії InCo home що інвестує в нерухомість України та аналізує ринок, - на ринку первинної нерухомості Києві спостерігається невелике пожвавлення. Компанія повʼязує це із початком реалізації попиту, що був відкладений у 2022-му році. Згідно зі звітом компанії, деякі девелопери погоджуються із тим, що на ринку можна спостерігати помірне пожвавлення. Що могло вплинути на попит? Оператори ринку відзначають доволі суттєву - 27% - інфляцію, низькі депозитні ставки - 15-17% у гривні.

Куди рухаються ціни

Як ми вже відмітили на початку, ціни змінилися по-різному. На деякі обʼєкти ціни зросли, а на деякі, навпаки - знизилися.

Наприклад, компанія GEOS знизила ціни на квартири у ЖК Aria. Якщо порівняти теперішні ціни з цінами річної давнини, 89 тис. грн та 63 тис. грн за метр, то побачимо суттєве, майже тридцяти-відсоткове зниження ціни.

На противагу ЖК Aria наведемо інший приклад: ЖК Ok'Land.

Корпорація Нерухомості РІЕЛ отримала сертифікати на введення в експлуатацію першої і другої черг у ЖК Ok'Land. Однак, зросли й ціни на квартири у ньому: 39 тис. грн до 43 тис. грн за метр відповідно. Як бачите, на ринку волатильність і поки немає чіткого вектору, куди, власне, він рухається. Ми слідкуємо за ринком нерухомості.

P.S. У цьому матеріалі ми тільки зробили спробу проаналізувати, що відбувається на ринку в даний момент. Обʼєкти та ціни на них вибирали вибірково, то ж не сприймайте цей матеріал як спонукання щодо інвестицій.

Оновлено: 22 лип. 2023 р.