23 лип. 2023 р.

Дизайн має значення

Як дизайн може змінювати малогабаритні квартири

Best Realty
Бест ріелті

На які фактори ми зважаємо, коли обираємо житло для проживання? Звісно, серед основних і найперших будуть ціна, локація, стан житла. Ціна відіграє мабуть першочергову роль у будь-якому з випадків. Чи ми купляємо, чи обираємо для оренди - ми або обираємо те, що можемо собі дозволити, або оцінюємо чи коштує даний конкретний обʼєкт заявлену ціну. Наступний важливий фактор - це локація. Ми або шукаємо комфортний район для проживання, або щось поближче до теперішнього місця роботи. Площа житла. Давайте говорити про квартири: - для сімʼї шукатимемо квартиру більшої площі, для однієї двох осіб.- достатньо і одно-двох кімнатної. І взагалі - ми говоримо про купівлю, чи оренду? В даному випадку це не має суттєвого значення, тому що ми хочемо зачепити аспект, який однаково можна віднести як до оренди, так і до купівлі.

Ринок житла радянської епохи привив багатьом із тих, хто жив у подібному житлі думку, що мала площа - це ознака бідності, перманентного дискомфорту та відсутність будь-якого особистого простору. Яскравим прикладом того, що це був комплекс, стало те, яким житло будували наприкінці 90-х - початку 2000-х. Великі однокімнатні квартири по 70 метрів, двокімнатні по 90-120. В той час, як радянська хрущівка могла налічувати 3 кімнати і мати всього 56 метрів. А так звана "гостинка" з нішею, куди з трудом влазило нешироке ліжко, сидячою ванною - мала загальну площу 21 квадратний метр.

Проте, тренд "гагантоманії" почав із часом спадати і почав формуватися попит на більш компактні квартири. Забудовники відреагували миттєво і на ринку почали зʼявлятися компактні квартири у новобудовах площею навіть і по 18 метрів. Вони й назву власну отримали - "смарт-квартири".

Отже, на ринку тепер існують радянські "гостинки" та "смарт-квартири" у новобудовах, які за площею приблизно однакові і загалом дуже малі. Що може виділити ці квартири одну від одної?

Його величність - дизайн

Колись, років 10-15 тому я із захопленням і натхненням дивився на картинки квартир у Нью-Йорку, де на площі в 30 квадратів дизайнер уміщував усе необхідне і взагалі - робив із квартири цукерочку. З болем порівнювалися радянські "гостинки" та "інтерʼєр" у них з пошарпаним диваном та протертими коврами на стінах та на підлозі.

На щастя, еволюція не стоїть на місці і ситуація почала змінюватися в кращу сторону. На ринку почали зʼявлятися дуже гарні варіанти малогабаритних квартир з шикарними дизайнами. Такий собі, умовний "proof of concept" (доказ концепції), який відповідає на питання: "чи може малогабаритна квартира бути комфортною для проживання?".

Написати цей матеріал надихнули гарні приклади дизайнів малогабаритних квартир. Тут ми описали лише вплив дизайну на обʼєкт нерухомості в цілому і не розглядали кілька дуже важливих факторів. А саме: ми не збираємося переконувати, що жити у "шпаківні" - це круто і лише так і потрібно. Звісно, що ні. Мала квартира чудово підійде молодій людині, яка зібралася покинути батьківський дім і почати самостійне життя.

Другий важливий фактор - це відповідь на питання "а чи варто взагалі вкладатися у малогабаритну квартиру?". І правда, хороший дизайн коштуватиме чимало. До того ж, дизайнер скоріше обере якийсь більший обʼєкт для реалізації власних ідей, аніж смарт-квартиру. То ж, потрібно врахувати кілька додаткових моментів. Якщо плануєте придбати подібну квартиру для власного проживання, то цілком імовірно, що її площа не задовольнить ваші потреба протягом всього життя і настане момент, коли потрібно буде щось більшої площі.

Екстремально важливо також враховувати принцип трьох "л" - локація, локація та ще раз локація. Якщо квартира у хорошому районі, де навколо живуть хороші сусіди - то це плюс. На завершення - мабуть найкращим варіантом подібних квартир з плюсами, які описані вище - буде інвестиція з метою подальшої здачі в оренду.

Оновлено: 23 лип. 2023 р.