4 вер. 2023 р.

Ринок нерухомості: ціни та попит

Яка ситуація на ринку нерухомості Києва та Львова та чиї прогнози справдилися

Best Realty
Бест ріелті

Осінь завжди відзначалася пожвавленням на ринку нерухомості, люди повертаються з відпусток, починається навчання, збільшується ділова активність, Зазвичай найбільше активізовувався ринок оренди житлової нерухомості, особливо у столиці. На сезон осені 2023 учасники ринку робили різні прогнози, наводячи аргументи щодо своїх позицій. Ті, хто прогнозував зниження цін, апелювали до щодо низького попиту, слабкого відновлення економіки, ситуації невизначеності. А ті, хто був переконаний у зростанні цін на оренду, наводили аргументи попередніх сезонів, коли восени завжди ціни на оренду житла, особливо у столиці, - зростали.

Ціни на оренду квартир

Насправді, якщо проаналізувати поточну ситуацію, вивчаючи статистику цін на популярних порталах нерухомості, то оренда квартир у Києві трохи зросла. Наприклад, на популярні однокімнатні квартири медіанна вартість яких на початку літа була 9-10 тисяч грн, то зараз вона в 10-11 тисяч грн. А от у Львові середня ціна дещо знизилася у порівнянні із цінами річної давнини, проте, як це не парадоксально - вона залишається вищою за середню ціну у Києві. Однокімнатна у Львові коштує в середньому 15 тисяч грн.

Місто Київ Львів
11 000 грн 15 000 грн
16 000 грн 16 000 грн
27 500 грн 19 000 грн

Вторинний ринок, продаж

Щодо цін на продаж квартир на вторинному ринку, то спеціалісти вказують на так звані “дві ціни”. Одна - це ціна, яку вказують в оголошеннях і друга - та, за якою реально відбуваються продажі. І тут ціна може відрізнятися на третину. Наприклад, якщо ціна в оголошенні за 1-к квартиру виставлена за 60 тисяч доларів, то реальна угода про продаж такої квартири може бути на рівні 41 тисячі.

Яка ситуація на ринку новобудов

На даний момент в країні будується приблизно 1300 житлових комплексів. В середньому заявили про відновлення будівництва на 75% із них. Проте, в залежності від регіону ситуація різна. Наприклад, у Львові відновилося більше 90% новобудов, тоді як у Києві - лише трохи більше 60%. Ціни у Києві майже не змінювалися, у західних областях дещо зросли.

Що з попитом

Якщо порівнювати, наприклад, із 2021-м роком, то попит на даний момент складає приблизно половину від тогочасного. Учасники ринку стверджують, що зараз немає попиту на так звані інвестиційні квартири, тобто квартири. які раніше купувалися як інвестиції, збереження та примноження капіталу. На даний момент житло здебільшого купують для власного проживання.

Оновлено: 4 вер. 2023 р.