22 квіт. 2023 р.

Ринок оренди квартир у Києві

Якими були ціни у березні-квітні

Best Realty
Бест ріелті

Протягом останніх кількох десятиліть ринок оренди житлової нерухомості був цілком і повністю ринком орендодавця. Воно й не дивно - на початку дев’яностих на ринку столиці було недостатньо квадратних метрів у перерахунку на одного жителя, а будувалося житла не так вже й багато. Попит підігрівався постійною міграцією населення із регіонів до Києва. Платити дорогу іпотеку могли собі дозволити одиниці, тож все було на боці рантьє.

Проте з часом ситуація почала вирівнюватися, а за останній рік-півтора - змінилася докорінно.

Отже, що зараз відбувається на ринку оренди квартир у Києві, які ціни та пропозиції - спробуємо розібратися у нашому короткому огляді.

Із розмов з ріелторами стає зрозуміло, що вільного для оренди житла зараз більше. Дешеві однокімнатні квартири можуть позиціонуватися на ринку і кілька тижнів. Хоча раніше такі квартири навіть не завжди встигали потрапити до баз даних агенцій нерухомості й здавалися протягом дня.

Трохи складніша ситуація із дорожчим та дорогим житлом. Для такого житла, яке раніше часто винаймали заможні люди чи іноземні громадяни - зараз знайти клієнта важче.

Не дивлячись на все це, не можна сказати, що ринку немає взагалі. Угоди відбуваються, житло винаймається. Але масштаби, звісно, не ті - ринок звузився. І став цілковито ринком орендаря. Тепер можна спокійно і без метушні шукати варіанти, не боячись того, що завтра хороший варіант піде з ринку. Зараз вільно можна шукати - і знаходити - житло поруч, чи геть недалеко від місця роботи.

Як щодо цін? Аналізуючи пропозиції та вивчаючи статистику ринку, можна доволі умовно назвати наступні цифри:

  • За однокімнатну квартиру просять на даний момент 8500 грн
  • За двокімнатну - 11000 грн
  • За трикімнатну - 15000 грн

Звісно, ці цифри усереднені та не враховують масу деталей. Як от - розташування, стан будинку та якість ремонту у квартирі. Більшим попитом користується житло у новобудовах зі свіжим ремонтом.

Гравці ринку роблять обережні прогнози про деяке, в районі десяти відсотків, зростання ринку восени. Фактором для таких очікувань традиційно є зростання попиту за рахунок студентів та людей, що шукатимуть роботу у Києві.

Оновлено: 31 трав. 2023 р.